Zapatrzono się razy:

czwartek, 26 kwietnia 2012

Tarta z porem i łososiem na cieście francuskim :)

Mega szybkie, zdrowe i prawie dietetyczne danie :) Łatwo przemycić w nim rybkę :) a baza z ciasta francuskiego dodaje mu niebanalnego charakteru :) Fajna potrawa na wspólne gotowanie :) zwłaszcza z Potomkami :)



Potrzebujemy:
paczkę ciasta francuskiego
pół pora
łososia wędzonego (około 125 - 150g)
pół cytryny
3 jajka
pół szklanki śmietany 30%
ze 3 -4 czubate łyżki gęstego jogurtu (dodałam jogurtu greckiego) albo kwaśnej śmietany
sól pieprz
i ulubione zioła: u nas był to pęczek pietruszki i dwa strąki chilli - spokojnie wcale (niestety) nie ostre
żółty ser do posypania :)
masło do wysmarowania formy

Ciasto francuskie składamy na pół i wałkujemy, wykładamy formę nasmarowaną wcześniej tłuszczem. Dobrze jest nakłuć ciasto w kilku miejscach :) Na to wykładamy oczyszczonego i pokrojonego w talarki pora i łososia podzielonego na plasterki lub kawałki. Polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą (delikatnie bo łosoś bywa czasem słonawy).
Teraz czas na przygotowanie sosu. Jajka mieszamy ze śmietaną i jogurtem (czy tam śmietanami) solimy, dodajemy pieprz, posiekaną natkę, paprykę pokrojoną w plasterki albo posiekaną . Chilli (nasza papryczka tylko była nią z nazwy - bo ostrośc w skali od 1 do 10 oceniam na 0,5) można spokojnie zastąpic 1/4 papryki słodkiej czerwonej albo dodać ostrą paprykę w proszku :)
Posypujemy startym serem i jeśli mamy taką fantazję - ozdabiamy ciastem francuskim.
Taką fantazyjną wizję miał Potomek :)



Tartę piekłam 40 minut w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem :)
Było pyszne :)  Zwłaszcza polane słodkim sosem chilli :)



Smacznego

1 komentarz:

  1. Ale mi smaka zrobiłaś, chyba zaraz polecę po potrzebne składniki.

    OdpowiedzUsuń